Recept!
Ingredienser
Portioner: 4
1-1 1/2 påse quornbitar (à 300 g)
2 dl vatten
2 1/2 msk kalv- eller kycklingfond (eller 1 buljongtärning)
2 dl crème fraiche
1 msk majsstärkelse (maizena)
1/2 dl finhackad dill
nymalen svartpeppar
salt
ev lite färskpressad citronjuice
Gör så här
1. Vispa ihop kallt vatten, fond, crème fraiche och majsstärkelse i en kastrull. Låt såsen sjuda under omrörning ca 5 minuter.
2. Smaksätt med dill och lite nymalen svartpeppar.
3. Lägg ner de frysta quornbitarna i såsen, rör om och sjud sakta under lock 4-5 minuter.
4. Smaka ev av med lite mer salt och lite citronjuice för den som vill ha rätten något syrligare.
5. Bjud med potatis och morötter, som bekvämt kan kokas tillsammans i en kastrull. Lättkokta sockerärter eller liknande är gott till. Fullkornsris kan ersätta potatisen.
Bönburgare med coleslaw och avokado
Buffé nr 3 2009, sid 23
Ingredienser
Portioner: 4 stora eller 8 små
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör till stekning
1 burk bönor (400 g) eller 4 dl blötlagda och kokta bönor (t ex black eye-bönor)
2 kokta potatisar
2 msk ströbröd
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk salt
150 g rödkål
1 morot
1 dl matyoghurt
1-2 msk citronjuice
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 msk olja och 1 msk smör till stekning
hamburgerbröd
grönsallad
2 mosade avokador
1 tomat
Gör så här
1. Skala och hacka lök och vitlöksklyfta grovt. Fräs dem mjuka i smör.
2. Mixa bönor med löken och kokta potatisar i en matberedare eller med stavmixer.
3. Blanda i ströbröd. Krydda med spiskummin, chilipulver och salt. Strimla rödkål. Lägg i ett durkslag och häll på kokande vatten. Låt rinna av.
4. Skala och riv moroten grovt. Blanda kål och morot med matyoghurt, citronjuice, olivolja, salt och peppar. Forma »biffar« med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek i olja och smör i ca 5 minuter på varje sida. Servera i hamburgerbröd med grönsallad, coleslaw, mosade avokador och tomat i skivor
Recepten är tagna från www.ica.se